Linux som arbejdshest

Linux er noget jeg for første gang har stødt på for mange år siden. Det er noget jeg har leget en del med og ønsket om at bruge linux som daglig operativ system i privaten har været det lige siden. Men ønsket og realitet er ikke altid forenelige.

Første gang jeg hørte om Linux var vist i 1996, hvor en skoleven og jeg fik fat på Red Hat installation. Hvis jeg husker korrekt, så var det noget med en floppy diskette til opstart af maskinen, for derefter at starte selve installation fra CD’en.

Der skulle oprettes partitioner og nyt filsystem, som alt var noget nyt for os. Det endte med at vi mistede Windows installation på den maskine vi installerede det på. Men det så anderledes ud og var spændende til nogle 17-årige, med interesse for computere. 🙂

Interessen for Linux og dets muligheder var så stor hos mig at jeg fik købt SuSE installation på hele 7 CD/DVD’er og en brugerhåndbog, da det var den eneste Linux jeg kunne få fat på, med en form for brugerhåndbog. Og det mente jeg jo at jeg havde brug for. Fandt jo hurtig ud af det er ikke noget jeg kan bruge for at lære systemet at kende. Men mere om installation og selve software der kom med. Det var lidt en skuffelse da jeg fandt ud af at den modem min computer var udstyret med, var en software win-modem. Og ingen understøttelse til eller af Linux var der. Det hjalp heller ikke at købe netværkskort, da disse, på det tidspunkt, var alle lavet udelukkende til Windows. Så skuffelsen i Linux var stor på det tidspunkt.

Der skulle nogle år til, før jeg møder Linux igen, men på det tidspunkt har jeg rettet min interesse mod UNIX derivativer, i form af BSD og MacOS X. MacOS X var en færdig bygget operativ system der kunne bruges til daglig brug og til leg og udvikling. Alt i samme maskine. Men den der nysgerrighed omkring Linux har ikke forsvundet.

På et tidspunkt omkring år 2000, ringer min søster til mig, og spørger mig om noget “Linux” noget, som jeg har ofte talt om. Jeg er nysgerrig på, hvor hun har hørt om det fra osv. Det viser sig at et eller andet sted i København var der nogle studerende der delte CD’er ud med Ubuntu installation. Og hun fik en til mig.

Det var en mere poleret overflade end den første Red Hat eller SuSE, men nu var der også gået nogle år siden. Det var dog ikke helt klart at køre problemfrit på min maskine. Da netværkskort drillede stadig. Og heller ikke her, kunne man i dagens Danmark købe et kort der ikke var Win-kort.

Så det forblev stadig en drøm at bruge Linux i som primær operativsystem. Men, jeg havde på det tidspunkt Mac og arbejdede med Adobe programmer, så det var også urealistisk at skulle bruge Linux, da disse ikke var udgivet til Linux.

Men, bare fordi min maskine ikke kunne køre Linux, så var det ikke sådan at jeg gav op. Jeg legede med Linux på andres maskiner, på servere osv. Og det var egentlig det Linux er måske bedst til. Det har vist sig at Linux er det eneste korrekte når man taler om hastighed og stabilitet. Først var det servere der tog det i brug, og senere telefoner, med introduktion af Android. Nu er der vist noget med 90% af alle servere der kører på et eller andet art af Linux.

Og efter 20 år, så har jeg besluttet mig at jeg skal have en maskine på steroider der ikke er produceret af Apple, med henblik på at det skal køre Linux som primær operativ system, og kun køre Windows ved behov. Men, hvad Linux skal der køre på denne maskine? Jeg har i 20 år brugt Debian på de forskellige servere og det er noget jeg er vandt til. Så det vil være oplagt at vælge Debian.

Men men men … Det viser sig at min hardware stadig ikke er noget der er fuld understøttet af Debian Linux installation. Øv! Flere dage kamp om at lære sig igennem logs og dokumentation, samt diverse guides online, lykkedes det mig ikke at få Debian til at genkende mit grafikkort eller skærm. På trods at den skulle kunne køre med Wayland og ikke X til visning af GUI. Den kan simpelthen ikke genkende RX 7700XT fra AMD kort.

Som en del af min troubleshooting om det er drivere eller implementering der er galt med, valgte jeg Fedora Linux til sanity check. Og her kunne Live CD’en fint genkende både grafikkort og skærm, så oplysning blev vist i det korrekte dimensioner. Blev det til en installation af Fedora.

Scroll to Top