MacBook Pro (early 2015) udskiftning af SSD

Min kones Macbook Pro 13″ (Early 2015 model) var kommet med 128GB, da vi på det tidspunkt, skønnede det vil være nok til at starte med. Men det holdt ikke længe, og vi har ret hurtigt skulle supplere pladsen med en SD kort på 128GB, hvor jeg læste det kunne være en mulighed at holde billeder og dokumenter på, der ikke tilgås ofte.

Men da hendes Photos biblioteket er fyldt med alt muligt og fylder 30-40GB så er til tider meget langsomt at arbejde eller finde billeder.

Så, nu hvor der er kommet lidt flere løsninger gik jeg i gang med at undersøge markedet for efter montering af SSD i denne model.

Når man søger på nettet, så få man OWC (Other World Computing) løsning, og nogle få nævner også Transcend’s JetDrive løsning. Da OWC er amerikansk, og dyrt til selve køb i US, uden at medregne hvad told og moms vil koste ved import til Danmark, så OWC skrottet som en løsning. Desuden blev der også nævnt at deres diske var ikke af særlig god kvalitet.

Så kastede jeg blikket mod den europæiske produceret Transcend og deres Jedrive. Og jeg var lige ved at købe det, da jeg læste om en kinesisk adapter der kan konvertere almindelig m.2 SSD diske til at kune arbejde med MacBook Pro.

Så blev der brugt lidt mere tid på undersøgelse af denne løsning, og mens jeg gjorde det, fandt jeg en video der sammenligner Apples SSD, Transcend JetDrive og Samsungs 960 og 970 Evo (begge tilsluttet med adapter).

Og hastigheden på den Transcend JetDrive var så skuffende at jeg var alene med den eneste løsning. Og det er at købe den kinesiske adapter og en Samsung 970 Evo SSD.

I går ankom adapteren fra Kina, og for 2 dage siden fik jeg købt Samsungs 970 Evo. Lige før sengetiden, sat jeg maskinen til at lave en fuld backup på TimeMachine og en klon af disken med SuperDuper!.

TimeMachine skulle jeg bruge til at have en backup af maskinen, hvis der skal gå helt galt. Og jo flere backup muligheder desto bedre. Og SuperDuper! kopi af disken, skulle jeg egentlig bruge til at overføre data fra den gamle Apple SSD disk, over i den nye Samsung, hvis alt gik efter planen.

Så, TimeMachine backup var klar, SuperDuper! disk var også klar og var bootable, så alt er klar.

Slukkede for maskine, åbnede bundplade, afmonterede batteri stik til logicboard, blot for at være på den sikre side, og så ellers putte, Samsungs SSD ind i adapter og de to samlet ind i maskinen, i stedet for Apples SSD.

De tog ikke mere end et minut, og så var det overstået. Tilbage med bagpladen og tand for maskinen…

Da Samsung SSD er totalt tom, er der ingen OS på den, så maskinen startes med at holde ALT nede, for at komme til Recovery mulighed.

Her kan man så installere fra nettet af, nyt OS. Men, ikke her. Og årsagen ligger i, at maskinen er kommet med Yosemite (Mac OS X 10.10) og det er denne Internet Recovery OS der hentes. Udfordring her ligger i, at Yosemite havde ikke understøttelse til NVMr diske, som Samsungs SSD’en er. Derfor, skulle jeg boote ind fra min SuperDuper! backup disk, og tjekke om den finder disken, så jeg kan formatere den og lave en klon. Altså, klone data fra SuperDuper! disken, over til den nye Samsung 970 Evo. Og dette vil virke, fordi, med introduktion af Sierra, har Apple givet mulighed for NVMe diske.

Det tog under en halvtime at overføre data, og så var den klar til at blive testet…

For at opsummere, så har jeg fået data fra den gamle Apple SSD over til Samsungs EVO, ved at kopiere den over fra SuperDuper! Og nu skal vi se om det virker…

Så sluk for maskinen, koble min ekstern disk med SuperDuper! klon ud, og start den, se om der er liv i den… Og det var der…

Så ud fra denne test, er der ca 160% forøgelse i skrive hastighed, og 50% forøgelse i læse hastighed.

Hvad skal man bruge?

8 kommentarer til “MacBook Pro (early 2015) udskiftning af SSD”

 1. Sebastian Adorján Dyhr

  Det har været skriverier om
  1) manglende mulighed for at vågne fra suspend to disk-sleep
  2) øget strømforbrug.

  Hvordan er jeres oplevelser med det?

 2. Ingen problem med sleep/wake-up, men lille smule øget energiforbrug i sleep. Så måske går den ikke i sleep med det samme eller i det hele taget.

 3. Sebastian Adorján Dyhr

  Tak.
  Jeg landede på at købe en Samsung 1 TB 970 Pro ,-) til min MB Pro 15″ midt 2015 – og det er jo da vidunderligt med så meget plads ,-)

  Nu har jeg bare den udfordring, at min Mac, som jeg nu kører macOS 10.13 på ikke kan se min oprindelige SSD, der er blevet sat over i et OWC Envy-kabinet – MEGET mærkeligt.
  Det har du ikke nogen bud på, vel?

 4. Hvad skulle du af med for 1TB? 😀 Hvad er egentlig forskel på EVO og PRO? Hvad er dine læse/skrive hastigheder?

  Det med OWC kabinet ved jeg desværre ikke meget om. Men jeg ville nok forsøge med at bytte diskene for at se om det virker med Samsungs. Og om Apples disk stadig virker når den sidder i maskinen…
  Blot for at udelukke om det måske er kabinet eller disken det “kan” være galt med.

 5. Tommy Stenger

  Hej. Ved du om samme producere vil kunne lade sig gøre på en Late 2013 model? Amazon kører lige nu tilbud på en 1TB disk inkl. Adapter til ca 2100,-. Pft.

 6. Proceduren for at udskifte disken og overføre data vil være det samme.

 7. Tommy Stenger

  Tak for hurtigt svar. Det er helt sikkert noget jeg vil kigge nærmere på.

Der er lukket for kommentarer.

Scroll til toppen